Σχολή Αυτοδυτών - Ναυαγοσωστών
Η Σχολή Αυτοδυτών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ιδρύθηκε το 1974 και έχει έδρα την Πάτρα.
Είναι η μοναδική Σχολή Ναυαγοσωστικής που διαθέτει δύο Κρατικές άδειες λειτουργίας, την υπ' αριθμόν 01/2002/630942/2119.4/16/02 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών και την υπ' αριθμόν 982/09.10.03 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας.
Επιπλέον ο Τομέας Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί η Σχολή, είναι αναγνωρισμένος ως το μοναδικό πλήρες μέλος της Διεθνούς Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας (I.L.S.F.) στην Ελλάδα.
Ο αριθμός καταχώρισης μόνιμου μέλους της ILSE είναι 12-14.05.00 Netherlands / ILSE Board Meeting Minutes.
Στα πλαίσια της συνεργασίας της με επίσημους κρατικούς φορείς η Σχολή Αυτοδυτών Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, απόφοιτοί της Εθελοντές Ναυαγοσώστες εκπαιδεύονται στο Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Σχολή διαθέτει πιστοποιημένους Εκπαιδευτές/Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών/Διεθνείς Εκπαιδευτές Ναυαγοσωστικής, Διεθνείς Ναυαγοσώστες, Ναυαγοσώστες-Διασώστες, Ναυαγοσώστες Κολυμβητικών Δεξαμενών, Εκτιμητές/Εκπαιδευτές/Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών Επικινδυνότητας Παραλίας, Αθλητές/Διαιτητές/Προπονητές Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, Επαγγελματίες Ναυαγοσώστες και Ναυαγοσωστικά Διασωστικά Σκάφη.
Όλοι οι απόφοιτοι της Ναυαγοσωστικής Σχολής μπορούν να συμμετέχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας Ναυαγοσώστη, θάλασσας και κολυμβητικών δεξαμενών.
Επίσης η Σχολή Αυτοδυτών Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και στις Επιτροπές Διάσωσης, Πρόληψης Πνιγμών και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της Διεθνούς Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας της Ευρώπης (I.L.S.E.)
Αθλητική Ναυαγοσωστική
Για τις ανάγκες διατήρησης της φυσικής κατάστασης και των δεξιοτήτων των Ναυαγοσωστών τις περιόδους που δεν προσφέρουν εργασία (Εθελοντική ή Επαγγελματική), αναπτύχθηκαν αθλήματα κολυμβητικά και μη, που δίνουν στους εν δυνάμει ναυαγοσώστες αυτή τη δυνατότητα. Η Ναυαγοσωστική ως Άθλημα, έχει αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), την Γενική Ένωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (GAISF), ην Ένωση των Αναγνωρισμένων από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (ARISF), τη Διεθνή Ένωση Παγκόσμιων Αγώνων (IWGA) και το Διεθνές Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (CISM).
Ήδη Εθελοντές Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα προπονητικής και διοργάνωση Αγώνων Ναυαγοσωστικής, ενώ το Σεπτέμβριο του 2008 διοργανώθηκε για πρώτη φορά Σεμινάριο Αθλητών και Διαιτητών Αθλητικής Ναυαγοσωστικής για Θάλασσα και Πισίνα, ενώ παρόμοια εκπαίδευση επαναλήφθηκε το 2022. Μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσημη συμμετοχή Αθλητών και Διαιτητών σε αγώνες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Η Αθλητική Ναυαγοσωστική, συμβάλει στην προβολή της Ναυαγοσωστικής στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες που αποτελούν τη βάση ανάπτυξης της κοινωνίας μας, αλλά και στην ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας.
Η αθλητική Ναυαγοσωστική συμβάλει στην ανάπτυξη των ναυαγοσωστικών δεξιοτήτων, τεχνικών και γνώσεων. Στην Ελλάδα την δυνατότητα οργάνωσης και διαχείρισης διεθνών επίσημων αγώνων και πρωταθλημάτων έχει αποκλειστικά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ως πλήρες μέλος της Διεθνούς Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας.
Το 2003 στην Γερμανία, εκπαιδεύτηκαν Εθελοντές Εκπαιδευτές Ναυαγοσωστικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην προπονητική των Ναυαγοσωστικών Αγωνισμάτων, καθώς και στη διοργάνωση και διαχείριση Ναυαγοσωστικών Αγώνων και Πρωταθλημάτων.
Το 2008 και το 2022 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με την Διεθνή Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία της Ευρώπης, οργάνωσε σεμινάριο για Αθλητές και Διαιτητές Αθλητικής Ναυαγοσωστικής που το παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Εθελοντών Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Το 2010 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απέκτησε τον πρώτο Διεθνή Διαιτητή ενώ την ίδια χρονιά, αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής ‘'Rescue 2010'' στην Αίγυπτο.
Από το 2019 και έπειτα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετέχει ανελλιπώς στα Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής που διοργανώνει η ILS.
Από το 2022 και έπειτα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, διοργανώνει αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής, με σκοπό τόσο την επιλογή των αθλητών-ναυαγοσωστών που θα συμμετάσχουν στους Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Αγώνες που διοργανώνει η ILS, όσο και για την ανάδειξη του αθλήματος με απώτερο σκοπό την ασφαλή κολύμβηση και την πρόληψη των πνιγμών.