Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, είναι ο μεγαλύτερος Εθελοντικός Οργανισμός στον Πλανήτη με 250.000.000 Εθελοντές να δραστηριοποιούνται σε πληθώρα ανθρωπιστικών δράσεων.
Ο πυρήνας του Ανθρωπιστικού έργου του Κινήματος βασίζεται στις Επτά Θεμελιώδης Αρχές:
ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ
ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ
Η ιστορία του Κινήματος ξεκινά πρωτογενώς το 1859 με την συγκλονιστική μαρτυρία του Ερρίκου Ντυνάν στην Μάχη του Σoλφερίνο. Ο Ερρίκος Ντυνάν, δεν στάθηκε μόνο στο να βοηθήσει τους τραυματίες που έμειναν αβοήθητοι στο πεδίο της μάχης, κινητοποιώντας τις γυναίκες του κοντινού χωριού, αλλά επιστρέφοντας στην Γενεύη αποτύπωσε την εμπειρία του σε ένα βιβλίο που συγκλόνησε την κοινή γνώμη, το περίφημο "Μια Ανάμνηση από το Σoλφερίνο".
Ο Ντυνάν σε αυτό το βιβλίο, πρότεινε την ριζοσπαστική ιδέα της δημιουργίας ενός "στρατού" Εθελοντών που θα θεωρούντω ουδέτεροι στο πεδίο της μάχης, μέσω ειδικού παγκόσμιου σήματος αναγνώρισης. Επιπλέον, ο Ντυνάν τάραξε τα νερά του κατεστημένου επιχειρηματολογώντας στο παρακάτω αξίωμα που αποτελεί ουσιαστικά την γέννηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου: Ο τραυματίας ή ασθενής στρατιώτης στο πεδίο της μάχης θεωρείται πλέον ουδέτερος και χρήζει υγεινομικής φροντίδας, ανεξαρτήτως στρατιωτικής πλευράς. Οι στρατοί, πρότεινε ο Ντυνάν, πρέπει να ενσωματώσουν στις τάξεις τους Υγειονομικές Υπηρεσίες που θα λειτουργούν με τις παραπάνω βασικές αρχές και θεωρούνται ουδέτερες από την αντίπαλη πλευρά.
Οι απόψεις του Ντυνάν βρήκαν τεράστια απήχηση και στηριζόμενος από τον Στρατηγό Γκιγιόμ Ερρίκο Ντυφούρ, τον Δρ. Θεόδωρο Μωνουά, τον Δρ. Λουίς Άπια και τον Ελβετό αριστοκράτη Γκουστάβο Μουανιέ, συγκαλούν στις 29 Οκτωβρίου του 1863 διπλωματική συνδιάσκεψη με την συμμετοχή 16 χωρών, στην οποία ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός. Ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 1864, υπογράφεται από 12 χώρες η Σύμβαση της Γενεύης και καθιερώνεται ως έμβλημα προστασίας και ουδετερότητας ο Ερυθρός Σταυρός σε λευκό φόντο, που πρόκειτε για την αναστροφή της Ελβετικής Σημαίας, προς τιμήν του Ελβετού Ερρίκου Ντυνάν.
Έτσι ξεκίνησε το Κίνημα που άλλαξε πολλά στην ανθρωπότητα, τιμήθηκε τέσσερεις φορές με το Νόμπελ Ειρήνης και έδωσε ελπίδα σε δισεκατομμύρια ανθρώπων που βρέθηκαν και βρίσκονται σε ανάγκη είτε λόγω πολέμου, είτε λόγω φυσικών καταστροφών είτε λόγω των καθημερινών ανθρωπιστικών δραμάτων που συμβαίνουν στην διπλανή μας πόρτα.
© Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διεύθυνση Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Τμήμα Εκπαίδευσης. Τελευταία Ενημέρωση 05.10.09
Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο "Ερυθρός Σταυρός Ερυθρά Ημισέληνος" πατώντας στον αντίστοιχο σύνδεσμο. Το αρχείο είναι σε μορφή .pdf